MEER DAN 65 JAAR PASSIE EN ONDERNEMERSCHAP

Smeg is opgericht in 1948 door Vittorio Bertazzoni in de Italiaanse provincie Reggio Emilia, in de plaats Guastalla en is tegenwoordig een van de meest toonaangevende fabrikanten van keukenapparatuur.

De ondernemerschap van de familie Bertazzoni begint in de 19de eeuw, toen de Bertazzoni’s – van origine smid van beroep – hun vaardigheden als smid begonnen aan te wenden voor met het maken van fornuizen.

In de periode direct na de oorlog, waarin de economie langzaam opbloeit, nieuwe gezinsstructuren ontstaan en vrouwen een andere rol krijgen in de maatschappij, ontstaat het bedrijf Smeg. Smeg speelt in op de nieuwe behoeftes en wensen van de opbloeiende samenleving, door nieuwe ideeën en technologieën te ontwikkelen voor de keuken. Keukenapparatuur wordt gezien als een soort statussymbool, omdat ze de inrichting van het huis verrijken, het werk thuis verlichten en daardoor de hoeveelheid vrije tijd vergroten.

In de tweede helft van de jaren 50 introduceert Smeg een van de eerste gasfornuizen met automatische ontsteking, thermobeveiliging in de oven en een timer met automatische uitschakeling. In 1963 werd de wasmachine- en vaatwasserlijn geïntroduceerd en al snel had Smeg in 1970 een wereldprimeur: de 60 cm vaatwasser met 14 couvertsKookplaten en inbouwovens worden midden jaren 70 opgenomen in het assortiment van Smeg en in die periode wordt ook een begin gemaakt met de samenwerking met internationaal bekende architecten en designers. In de jaren 90 vult Smeg haar assortiment aan met spoelbakken, afzuigkappen en gekleurde Jaren 50 koelkasten, die al snel wereldwijd bekend zouden worden.

Vandaag de dag wordt Smeg, dat een acroniem is voor Smalterie Metallurgiche Emiliane Guastalla (Metaal- en Emailleerfabriek in Guastalla, regio Emilia Romagna), geleid door alweer de derde generatie van de familie Bertazzoni en is internationaal vertegenwoordigd in meer dan 16 landen en op 5 continenten.

De afgelopen jaren is Smeg, door de aandacht voor design en kwaliteit van haar producten, door toonaangevende instellingen en internationale tijdschriften beloond met een aantal belangrijke prijzen en onderscheidingen:

 1. Premio Domotica: In 2007 won Smeg de Domotica prijs voor de bouw van haar hoofdkantoor in Guastalla. Het hoofdkantoor werd uitgeroepen tot een van de meest innovatieve gebouwen van Italië qua intelligent energiebeheer en een voorbeeld van duurzame ontwikkeling.
 2. Premio “Dedalo e Minosse alla committenza di architettura”: In 2008 werd de “Dedalo e Minosse alla committenza di architettura” prijs toegekend door architectenassociatie ALA – Assoarchitetti  voor het architectonisch ontwerp van het hoofdkantoor
 3. Wallpaper Design Award: De oven en kookplaat die Marc Newson voor Smeg ontwierp werden in 2009 beloond met de Wallpaper Design Award voor beste keukenapparatuur door het internationaal bekende tijdschift Wallpaper Magazine.
 4. Good Design Award: Het Chicago Athenaeum Museum (museum voor architectuur en design) en het European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies kenden in 2010 een onderscheiding toe aan Smeg voor de oven en kookplaat van Marc Newson.
 5. Good Design Award: In 2012 kenden het Chicago Athenaeum Museum (museum voor architectuur en design) en het European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies een onderscheiding toe aan de prototype kookplaat PVB750-2E van Smeg.
 6. Good Design Award: In 2013 kenden het Chicago Athenaeum Museum (museum voor architectuur en design) en het European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies een onderscheiding toe aan de SFP140 Linea oven en aan de SMEG500, een koelkast in de vorm van een Fiat500 die tot stand is gekomen door een samenwerking van Smeg en Fiat.
 7. Good Design Award: In 2014 kenden het Chicago Athenaeum Museum (museum voor architectuur en design) en het European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies een onderscheiding toe aan de SFP140 Linea oven en aan het TRI90BL Victoria fornuis, de SMF01 keukenmachine, de TSF01 broodrooster en de prototype Dolce Stil Novo kookplaat en CVI618NE wijnklimaatkast.
 8. Good Design Award: In 2015 kenden het Chicago Athenaeum Museum (museum voor architectuur en design) en het European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies een onderscheiding toe aan het Vicotria TR44110 fornuis en de 60 cm oven, het concept voor de jaren 50 waterkoker en blender en de Linea 45cm oven..
 9. iF Design Award: In 2015 is de iF Design Award, een van de meest begeerde zegels van topkwaliteit uitgereikt door een internationale high-profile jury, toegekend aan de SMF01 keukenmachine en de TSF01 broodrooster.
 10. Which? Best Buy 2015: Met een score van 77% is de TSF02 broodrooster rechtstreeks op de Which? Best Buy lijst gesprongen.
 11. Red Dot Design Award: In 2015 is de Red Dot Design Award toegekend aan de TSF01 broodrooster. De broodrooster voldoet aan alle evaluatie criteria van de onafhankelijke internationale jury van design experts.
 12. Designer Kitchen & Bathroom Awards 2015: De Jaren 50 FAB koelkasten en de Linea 45 cm ovens hebben de Design Award ontvangen voor design en innovatie.
 13. Red Dot Design Award: In 2016 is de “Red Dot: Best of the Best” award toegekend aan de TR4110 Victoria fornuizen voor haar top design en kwaliteit. De BLF01 blender heeft de award toegekend gekregen voor “Red Dot for high design quality”
 14. Good Design Award: In 2016 kenden het Chicago Athenaeum Museum (museum voor architectuur en design) en het European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies een onderscheiding toe aan de Dolce still novo 45 cm wijnklimaatkasten, de sommelierlades, de 60 cm oven, de Blade Flame burners en de gemengde kookplaten. Daarnaast zijn ook de Portofino fornuizen en de jaren 50 Slowjuicers in de prijzen gevallen.

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here